Ben je een liefhebber van Grieks eten en wil je graag zelf aan de slag gaan met het maken van een heerlijke baklava? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zal ik je stap voor stap meenemen in het proces van het maken van deze zoete lekkernij, die zijn oorsprong vindt in Griekenland.

De geschiedenis van baklava

Baklava is een traditioneel zoet dessert dat voornamelijk bestaat uit laagjes filodeeg, noten en siroop. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en feestdagen. De oorsprong van baklava ligt in het Ottomaanse Rijk, waar het werd geïntroduceerd door de Turkse keuken. In Griekenland heeft baklava echter een eigen twist gekregen en is het uitgegroeid tot een geliefd dessert onder zowel locals als toeristen.

Ingrediënten voor baklava

Voordat je aan de slag gaat met het maken van baklava, is het belangrijk om alle benodigde ingrediënten in huis te hebben. Hieronder vind je een lijst met de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 450 gram filodeeg
  • 300 gram gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, amandelen en pistachenoten)
  • 150 gram boter, gesmolten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 200 gram suiker
  • 240 ml water
  • 240 ml honing

Stap voor stap baklava maken

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een bakvorm in met gesmolten boter.

2. Hak de gemengde noten grof en meng ze met de kaneel.

3. Leg een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal dit tot de helft van het filodeeg op is.

4. Verdeel het notenmengsel gelijkmatig over het filodeeg.

5. Leg de rest van het filodeeg op de notenlaag en bestrijk opnieuw met gesmolten boter.

6. Snijd de baklava in diamantvormige stukken en bak in de voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten, of tot goudbruin en knapperig.

7. Terwijl de baklava in de oven staat, maak je de siroop door het water en de suiker te koken tot de suiker is opgelost. Voeg vervolgens de honing toe en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.

8. Giet de warme siroop over de warme baklava en laat het geheel afkoelen voordat je het serveert.

Persoonlijke ervaring

Als liefhebber van Grieks eten en zoete lekkernijen kan ik je vertellen dat het maken van baklava thuis een ware traktatie is. De geur van het versgebakken filodeeg en de knapperige noten zorgen voor een heerlijke ervaring in de keuken. Het is een tijdrovend proces, maar het eindresultaat is het meer dan waard.

Ik herinner me nog de eerste keer dat ik baklava maakte voor mijn familie. De reacties waren lovend en iedereen genoot van de zoete smaak en de krokante textuur van de baklava. Sindsdien is het een favoriet geworden bij speciale gelegenheden en feestdagen.

Ik raad je dan ook zeker aan om zelf eens aan de slag te gaan met het maken van baklava thuis. Het is een leuke en smakelijke manier om kennis te maken met de Griekse keuken en je gasten te verrassen met een heerlijk dessert.

Dus, waar wacht je nog op? Haal de ingrediënten in huis en begin vandaag nog met het maken van je eigen baklava. Je zult er geen spijt van krijgen!

Griekenland