Avontuurlijke Activiteiten

Wandelen op de Samariaroute

Als liefhebber van Griekenland en wandelen, kan ik met zekerheid zeggen dat de Samariaroute een absolute must-do is voor iedereen die het prachtige eiland Kreta bezoekt. Deze wandelroute staat bekend als een van de mooiste en meest indrukwekkende wandelroutes van Europa, en dat is niet voor niets. Met een lengte van maar liefst 16 kilometer en een adembenemend landschap is de Samariaroute een ervaring die je niet snel zult vergeten.

De start van de route

De Samariaroute begint in het dorp Omalos, gelegen in het zuidwesten van Kreta. Vanuit hier daal je af naar de Samariakloof, een diepe kloof die door de eeuwen heen is uitgesleten door een rivier. Het uitzicht vanaf het startpunt is al indrukwekkend, met steile rotswanden die hoog boven je uittorenen en een weids uitzicht over de omgeving.

De wandeling door de kloof

Na de afdaling begint het echte avontuur. Je wandelt door de smalle kloof, met rotswanden die soms wel 300 meter hoog zijn. De route voert je langs kristalheldere beekjes, groene bossen en indrukwekkende rotsformaties. Onderweg kom je langs diverse bezienswaardigheden, zoals de ‘Ijzeren Poort’ en de ‘Verlaten Dorpen’, waar vroeger mensen woonden die vanwege de geïsoleerde ligging hun eigen taal en tradities hadden.

De wandeling door de kloof is niet altijd even makkelijk. Er zijn steile stukken en smalle paadjes, maar het uitzicht en de natuur maken alles meer dan de moeite waard. Vergeet niet om voldoende water en snacks mee te nemen, want er zijn onderweg geen voorzieningen.

De aankomst bij Agia Roumeli

Na ongeveer 5 tot 7 uur wandelen kom je aan bij het dorpje Agia Roumeli, gelegen aan de Libische Zee. Hier kun je heerlijk ontspannen op het strand, een verfrissende duik nemen in het heldere water en genieten van een welverdiende maaltijd in een van de lokale tavernes. Vanuit Agia Roumeli kun je met de boot terug naar Chora Sfakion of Sougia, waarvandaan je met de bus terug kunt naar Omalos.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik heb de Samariaroute zelf gelopen en kan met recht zeggen dat het een van de mooiste wandelingen is die ik ooit heb gemaakt. De natuur is adembenemend mooi, de stilte in de kloof is bijna magisch en het gevoel van voldoening bij aankomst in Agia Roumeli is onbeschrijfelijk. Ik raad iedereen die van wandelen en natuur houdt aan om deze route te lopen, het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Al met al is de Samariaroute een absolute aanrader voor iedereen die Griekenland bezoekt. De combinatie van prachtige natuur, indrukwekkende uitzichten en een flinke dosis avontuur maken deze wandeling tot een onvergetelijke ervaring. Dus trek je wandelschoenen aan, neem voldoende water mee en geniet van al het moois dat Kreta te bieden heeft!

Griekenland