Griekse Keuken en Culinaire Reizen

Kookboeken over Griekse keuken

Als liefhebber van de Griekse keuken kan ik je vertellen dat er niets zo heerlijk is als genieten van een authentieke Griekse maaltijd. De combinatie van verse ingrediënten, kruiden en specerijen zorgt voor smaakvolle gerechten die je doen denken aan de zonovergoten eilanden van Griekenland. Om zelf aan de slag te gaan in de keuken en deze heerlijke gerechten te bereiden, heb ik door de jaren heen verschillende kookboeken over de Griekse keuken verzameld. In dit artikel deel ik mijn favoriete kookboeken en persoonlijke ervaringen met jou.

1. “Vefa’s Kitchen” van Vefa Alexiadou

Als het gaat om kookboeken over de Griekse keuken, is “Vefa’s Kitchen” van Vefa Alexiadou een absolute must-have. Dit kookboek bevat meer dan 700 traditionele Griekse recepten, variërend van mezedes (hapjes) tot hoofdgerechten en desserts. De recepten zijn duidelijk beschreven en voorzien van prachtige foto’s die je doen watertanden. Zelf heb ik al vele gerechten uit dit kookboek gemaakt en telkens weer word ik verrast door de heerlijke smaken en geuren die uit mijn keuken komen.

2. “The Greek Vegetarian” van Diane Kochilas

Als vegetariër ben ik altijd op zoek naar kookboeken die zich richten op vegetarische gerechten. “The Greek Vegetarian” van Diane Kochilas is een fantastisch kookboek dat laat zien dat de Griekse keuken veel meer te bieden heeft dan gyros en souvlaki. De recepten in dit boek zijn creatief, smaakvol en boordevol verse groenten en kruiden. Mijn favoriete gerecht uit dit kookboek is de gevulde paprika met feta en oregano, een echte aanrader!

3. “Ikaria” van Diane Kochilas

Naast “The Greek Vegetarian” heeft Diane Kochilas nog een ander kookboek dat ik graag gebruik: “Ikaria”. Dit kookboek is vernoemd naar het Griekse eiland Ikaria, waar mensen bekend staan om hun lange levensduur en gezonde levensstijl. De recepten in dit boek zijn geïnspireerd op de traditionele gerechten van Ikaria en zijn gericht op gezondheid en welzijn. Mijn favoriete gerecht uit dit kookboek is de Ikariaanse bonensoep, een voedzame en smaakvolle maaltijd die perfect is voor koude winterdagen.

4. “The Greek Cookbook” van Tess Mallos

Als je op zoek bent naar een kookboek dat een breed scala aan Griekse gerechten bevat, dan is “The Greek Cookbook” van Tess Mallos een aanrader. Dit kookboek bevat meer dan 300 recepten, variërend van traditionele gerechten tot moderne interpretaties. De recepten zijn overzichtelijk ingedeeld en voorzien van handige tips en tricks. Mijn favoriete gerecht uit dit kookboek is de moussaka, een klassiek Grieks gerecht met aardappelen, aubergine en gehakt.

5. “Koken op z’n Grieks” van Jacqueline de Vooght

Als Nederlandse met een passie voor de Griekse keuken, kan ik het kookboek “Koken op z’n Grieks” van Jacqueline de Vooght niet onvermeld laten. Dit kookboek bevat een verzameling van traditionele Griekse recepten die eenvoudig te bereiden zijn met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn. De recepten zijn voorzien van persoonlijke verhalen en tips van de auteur, wat het kookboek extra charmant maakt. Mijn favoriete gerecht uit dit kookboek is de spanakopita, een hartige taart gevuld met spinazie en feta.

Als liefhebber van de Griekse keuken kan ik je aanraden om zelf aan de slag te gaan met een van deze kookboeken. Laat je inspireren door de smaken en geuren van Griekenland en geniet van heerlijke gerechten die je doen verlangen naar een vakantie op de Griekse eilanden. Kali orexi!

Griekenland